Program - hösten 2023

Detta är höstterminens program. Klicka på ikonbilderna för att läsa mer om filmerna på IMDb.com.

18/9 Aftersun

Charlotte Wells, Storbritannien/USA 2022, 102 min
I inledningen ser vi en snabbspolad gammal semestervideo från när Sophie gjorde en charterresa med sin av livet tilltufsade pappa Calum. Hon var 11 och han 31. Tillbakablickarna dominerar filmen och i dem minns hon resan och förnyar sina ansträngningar att förstå sin pappa. I det låga tempot får vi som åskådare möjlighet att lägga pusslet tillsammans med Sophie.

 

25/9 Den tysta flickan

Colm Bairéad, Irland 2022, 95 min
Denna hyllade irländska film är en fåordig poetisk pärla som hittar raka vägen in i hjärtat. Den tysta och försummade flickan Cait skickas bort från sitt dysfunktionella hem för att leva med en fosterfamilj under sommaren. Denna starka och gripande film bygger på Claire Keegans fina bok med samma namn. Den tysta flickan är den första iriskspråkiga filmen någonsin att bli nominerad till Oscar för bästa internationella film.

 

2/10 Eo

Jerzy Skolimowski, Polen/Italien/Storbritannien 2022, 88 min
Efter att ha fått lämna en cirkus hamnar åsnan Eo på en bondgård. Men friheten kallar och Eo rymmer. Eo hamnar i en serie farliga, märkliga och äventyrliga situationer. Under sina resor över Europa stöter Eo på både bra och dåliga människor och upplever såväl glädjeämnen som sorger. Den rutinerade regissören och manusförfattaren Jerzy Skolimowski slog igenom som del av den polska nya vågen på 1960-talet. "Hänförande bilder, en suggestiv värld att sugas in i ..." skrev SvD:s recensent.

 

9/10 Close

Lukas Dhont, Belgien/Nederländerna/Frankrike 2022, 104 min
Filmen handlar om 12-åriga pojkarna Leo och Remi. De är bästa vänner sedan dagis och utstrålar total trygghet i sin gemenskap. Barnets lek och fantasi präglar fortfarande deras tillvaro. De är nära och stödjande och lever med välfungerande vuxna. Efter sommaren börjar de högstadiet och möter vuxenvärldens schabloner om hur man ska passa in. Filmen är en djupt humanistisk berättelse om unga människors känsloliv.

 

16/10 Women Talking

Sarah Polley, USA 2022, 104 min
Filmen bygger på Miriam Toews bok. Berättelsen om de kollektivt förtryckta kvinnorna är i många stycken teatral, samtidigt som deras samtal är trollbindande. Ska kvinnorna lämna gemenskapen i byn – och männens övergrepp – eller ska de stanna och slåss? Finns det fler alternativ? I rollerna syns stjärnor som Rooney Mara, Claire Foy och Frances McDormand. Regissören Sarah Polley (vann Oscar för bästa manus efter förlaga) undersöker med sitt drama hur ord kan befria.

 

23/10 Motståndaren

Milad Alami, Sverige/Norge 2023, 94 min
Den professionella brottaren Iman och hans familj flyr till Sverige från Iran och hamnar i Norrbotten. Genom att även i det nya landet skapa en karriär inom brottning försöker Iman få uppehållstillstånd för familjen och sig själv. Milad Alamis film berättar om flykt och längtan tillbaka samtidigt som den är ett relationsdrama. Regissören långfilmsdebuterade 2017 med Charmören som också skildrade en mans kamp för att få stanna (i Danmark).

 

6/11 The Banshees of Inisherin

Martin McDonagh, Irland/Storbritannien/USA 2022, 114 min
Det finns filmer som stannar kvar hos en långt efter att ljuset tänds och det är dags att gå hem. The Banshees of Inisherin är en sådan film. På en avlägsen irländsk ö blir Padraic förkrossad när hans kompis Colm plötsligt vill avsluta deras livslånga vänskap. Med hjälp av sin syster och en annan öbo ger sig Padraic ut för att läka det skadade förhållandet. En prisbelönt och älskad film som utspelar sig på 1920-talet med irländska inbördeskriget som dov fond på fastlandet.

 

13/11 Dalva

Emmanuelle Nicot, Frankrike/Belgien 2022, 83 min
I väntan på rättegången mot sin far sätts 12–åriga Dalva på ett ungdomshem och hon är helt oförstående över vad hon har blivit utsatt för; incest och kidnappning. På ungdomshemmet möter Dalva bland andra vårdaren Alexis och rumskompisen Samia och hinner där både begrunda över vem hon är och utvecklas. Filmen Dalva hanterar ett svårt tema på ett respektfullt och varmt sätt och utgår från barnets och offrets perspektiv.

 

20/11 Den blå kaftanen

Maryam Touzani, Frankrike/Tunisien/Belgien/Danmark 2022, 122 min
Äkta paret Halim och Mina driver en kaftanbutik; stadens bästa. Medan Mina kämpar för att hålla affärerna flytande, fokuserar Halim på sitt utdöende hantverk och den blå kaftan som ska bli hans mästerverk. När Mina blir allvarligt sjuk tar en ung lärling hennes plats. Nu rubbas cirklarna och plötsligt är de tre i äktenskapet. Mina noterar ganska snart att maken förändras. En varm, sensuell och livsbejakande hyllning till kärlekens kraft.

 

27/11 Korsett

Marie Kreutzer, Österrike/Luxemburg/Tyskland/Frankrike 2022, 114 min
Kejsarinnan Elizabeth av Österrike är avgudad för sin skönhet och har hela livet levt med epitetet ”vacker”. När hon fyller 40 förväntas hon inta en mer tillbakadragen roll, men vägrar. Hon bantar, ägnar timmar åt sin frisyr, men det är en kamp som är omöjlig att vinna. Vi får kliva in i en kunglig 40-årskris, när kejsarinnan gör upp med sin egen och omgivningens fåfänga, och med den strikta konvenansen.

 

Nyhetsbrevet

Vill du hålla dig à jour med vad som händer i studion? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress:
 

Kontakt

Halmstads Filmstudio
Stenvinkelsgatan 9B 1101
30295 HALMSTAD
E-post: info@halmstadsfilmstudio.se 

Vill du veta mer om Halmstads Filmstudio eller oss som är engagerade? Här finns såväl historik som presentation av vår organisation.

Bra länkar

Drakenfilm.se - kvalitetsfilm online | FLM - Sveriges ledande filmtidskrift | Göteborg Filmfestival | Filmfestivalen i Cannes | IMDB - The Internet Movie Database | Triart.se - kvalitetsfilm online | CDON | Ginza | Röda Kvarn Helsingborg | Bio Roy | HagabionSamarbetspartners