Program - våren 2020

Klicka på filmbilden för att se mer på imdb.com

20/1 Smärta och ära

Pedro Almadóvar, Spanien/Frankrike 2019, 113 min
Filmregissören Salvador Mallo blir inbjuden att närvara när hans genombrottsfilm efter 32 år får nypremiär efter en restaurering. Salvador lider av diverse fysiska krämpor, och är emellanåt deprimerad. Han minns barndomen och framför allt sin viljestarka mamma som har påverkat honom genom livet. Tankar kring den egna framgången, vänskapsrelationer och förhållanden till andra män genomsyrar filmen. Pedro Almadóvar har tillsammans med parhästen Antonio Banderas gjort en både nedtonad och färgstark film om sitt alter ego. Antonio Banderas vann priset som bästa manliga skådespelare på filmfestivalen i Cannes.

 

27/1 Sorry We Missed You

Ken Loach, Storbritannien/Frankrike/Belgien 2019, 101 min
Ken Loach är tillbaka med ännu en gripande, stark film om vanliga människors kamp för en dräglig tillvaro. Loach är en av Filmstudions återkommande gäster och enligt Dagens Nyheter har han denna gången gjort en av sina bästa filmer någonsin! Det är femtio år sedan han gjorde sin första film Kes – falken och nu är han tillbaka med en film som verkligen vrider kniven i själen och är en nattsvart känga åt ett nytt ekonomiskt system där den lilla människan hamnar i kläm.

 

3/2 Gud finns, hennes namn är Petrunya

Teona Strugar Mitevskas, Nordmakedonien/Kroatien/ Belgien/Frankrike/Slovenien, 104 min
Filmen är regissören Teona Strugar Mitevskas fjärde långfilm och som de tidigare handlar Gud finns, hennes namn är Petrunya om att vara kvinna. Petrunya är en 32-årig akademiker som har svårt att få jobb i den nord-makedonska staden Stip där hon bor tillsammans med sina åldrande föräldrar. Efter ännu en katastrofal anställnings-intervju agerar Petrunya på impuls och deltar i en årlig tradition som fram tills nu varit förbehållen män. Händelsen skakar om det patriarkala samhället. Regissören och hennes team vill visa hur mycket som finns kvar att göra kring jämställdheten i Nordmakedonien.

 

10/2 Ut och stjäla hästar

Hans Petter Moland, Norge/Sverige/Danmark 2019, 123 min
Efter mer än femtio år i Sverige flyttar änklingen Trond tillbaka till Norge, nära den plats vid gränsen mellan brödraländerna där han 1948 upplevde en sommar som han helst vill glömma. Sommaren då ett barn sköts ihjäl och hans far lämnade familjen för en annan kvinna. Filmen bygger på Per Pettersons hyllade roman och har prisats för både regi, musik och foto. Stellan Skarsgård är en fröjd att se i huvudrollen.

 

24/2 And Then We Danced

Levan Akin, Sverige/Georgien/Frankrike 2019, 113 min
Merab dansar sedan barnsben i det georgiska national-kompaniet med sin partner Mary och drömmer om en plats i huvudkompaniet. Men hans tillvaro vänds upp och ner när den karismatiske Irakli dyker upp. Nykomlingen väcker Merabs längtan och åtrå. Nu står Merab inför valet om han ska följa sitt hjärta och bryta sig loss från den konservativa miljö han befinner sig i och därmed riskera att förlora allt han har kämpat för. Levan Akin fick inspiration till den här berättelsen redan 2013 när han såg hur ett Pridetåg i Georgien blev attackerat av en homofobisk mobb.

 

1/3 Fisherman's Friends

Chris Foggin, Storbritannien 2019, 112 min
En musikagent på svensexa i Cornwall upptäcker en grupp fiskare som framför hjärtevärmande sjömansvisor. Han vill skriva skivkontrakt med dem och flyttar själv från storstan till deras by. Han får uppleva naturen, god sammanhållning och stolta traditioner. Och så har en av gubbarna i kören en förtjusande dotter... Filmen bygger på den osannolika historien om tio fiskare som gick från att sjunga på puben till att uppträda på utsålda arenor. En varm, humoristisk och delvis verklighetsbaserad film.

 

2/3 Porträtt av en kvinna i brand

Céline Sciamma, Frankrike 2019, 121 min
Bretagne, Frankrike år 1760. Konstnären Marianne har fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Héloïse ska giftas bort och den presumtiva brudgummen vill se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i hemlighet om natten. Ett klassiskt, sensuellt passionsdrama, tillika en subversiv kärlekshistoria mellan en kvinnlig porträttmålare och en ung adelsdam som helt och hållet genomsyras av en kvinnlig blick. Filmen tävlade om Guldpalmen i Cannes 2019.

 

9/3 I guds namn

François Ozon, Frankrike/Belgien 2018, 137 min
Som barn blev Alexandre (Melvil Poupaud) som många av sina kamrater sexuellt utnyttjad av den katolska präst som bland annat ledde scoutverksamheten. Den vuxne Alexandre får kännedom om att prästen fortfarande är verksam och beslutar sig för att äntligen berätta om övergreppen. I filmen, som bygger på verkliga händelser, träder allt fler offer fram. I guds namn vann en Silverbjörn för Stora jurypriset på Berlins filmfestival 2019. Den präst som porträtteras i filmen försökte utan framgång att rättsligen stoppa filmen i Frankrike. Halmstads Filmstudio har tidigare visat flera av regissören François Ozons filmer, senast Bakom stängda dörrar och Frantz.

 

16/3 Atlantics

Mati Diop, Senegal/Frankrike/Belgien 2019, 106 min
Souleiman arbetar på ett skrytbygge av ett torn i en förort till Dakar. Byggjobbarna har inte fått betalt på flera månader och till slut får de nog och ger sig iväg över havet i hopp om en bättre framtid. Souleiman älskar Ada men hon är bortlovad till en annan. Ett par dagar efter att han gett sig av drabbas Adas bröllop av en brand och en mystisk feber sprider sig. Samtidigt kommer Souleiman tillbaka för att träffa Ada en sista gång. En romantisk spökhistoria med många bottnar, där regidebutanten Mati Diop använder tydliga symboler och skarpa kontraster för att fånga ojämlikheten i dagens Senegal.

 

23/3 Marriage Story

Noah Baumbach, USA 2019, 136 min
Noah Baumbachs skilsmässodrama fångar på pricken hur ett par tappar kontrollen och gestaltar balanserat hur känslor trängs undan. Nicole och Charlie ska skilja sig. Det lyckade kulturparet är inte lika lyckliga tillsammans som det verkar. Hon längtar hem, till västkusten och kanske ett tv-seriejobb, eventuellt också tillbaka till sig själv. Medan han, den hyllade ledaren för en fri grupp på Manhattan, inte riktigt tar hennes önskningar och drömmar på allvar. Inser inte att hon faktiskt vill att deras relation ska ta slut, på riktigt. En berättelse om en plågsam vårdnadstvist, labyrintiska skilsmässoförhandlingar och sorgen över en döende relation – men också en film fylld av svart humor.

 

30/3 The Farewell

Lulu Wang, USA/Kina 2019, 100 min
Billi reser till Kina för att ta farväl av sin farmor men familjen vägrar berätta för farmodern att hon är döende. The Farewell tar sig an generationsskillnader, kulturkrockar och den bestörtning som kan uppstå i samband med ett cancerbesked. Denna varma familjeskildring är en dramakomedi som bygger på en självupplevd episod som regissören Lulu Wang gick igenom, då familjen valde att inte berätta om hennes farmors sjukdom. Istället låtsades man arrangera ett bröllop så att hela familjen fick en chans att träffa matriarken innan hon gick bort. En hyllad film baserad på en verklig lögn.

 

Nyhetsbrevet

Vill du hålla dig à jour med vad som händer i studion? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress:
 

Kontakt

Halmstads Filmstudio
Stenvinkelsgatan 9B 1101
30295 HALMSTAD
E-post: info@halmstadsfilmstudio.se 

Vill du veta mer om Halmstads Filmstudio eller oss som är engagerade? Här finns såväl historik som presentation av vår organisation.

Bra länkar

Drakenfilm.se - kvalitetsfilm online | FLM - Sveriges ledande filmtidskrift | Göteborg Filmfestival | Filmfestivalen i Cannes | IMDB - The Internet Movie Database | Triart.se - kvalitetsfilm online | CDON | Ginza | Discshop.se | MovieMail | Röda Kvarn Helsingborg | Bio Roy | HagabionSamarbetspartners