Program - våren 2022

Detta är vårterminens program. Klicka på ikonbilderna för att läsa mer om filmerna på IMDb.com.

7/3 Coda

Siân Heder, USA/Frankrike/Kanada 2021, 111 min
Även en feelgoodfilm kan göras med allvar och mening. Coda (Child of deaf adults) berättar historien om Ruby, den enda hörande i familjen. Hon blir deras länk och tolk mot omvärlden i den lilla fiskarbyn. Men frågan är bara, när ska hon kunna leva sitt eget liv? Ett liv med musik! En film som vunnit många priser, bl. a. på Sundancefestivalen. Coda lämnar oss med glädje och kanske en tår i ögonvrån.

 

13/3 The Farewell

Lulu Wang, USA/Kina 2019, 100 min
OBS! Visas direkt efter årsmötet den 13 mars kl 14, Kulturhuset Najaden.

Billi åker från USA till Kina för att ta farväl av sin döende farmor. The Farewell tar upp generationsklyftor, kulturkrockar och den bestörtning som cancerbesked oftast innebär. Denna varma familjeskildring är en dramakomedi som bygger på en självupplevd episod som regissören Lulu Wang gick igenom, då familjen valde att inte berätta om hennes farmors sjukdom. Istället låtsades man arrangera ett bröllop så att hela familjen fick en chans att träffa matriarken innan hon gick bort. En hyllad film baserad på en verklig lögn.

 

14/3 Tigrar

Ronnie Sandahl, Sverige 2020, 116 min
Filmen Tigrar bygger på Martin Bengtssons självbiografiska bok I skuggan av San Siro. Regissören Ronnie Sandahl skrev även manus till filmen som blivit uppmärksammad för skildringen av hur unga fotbollsspelare far illa i den europeiska klubbfotbollen. I centrum står Martin (Erik Enge) som 16 år gammal får chansen att träna och spela i italienska storklubben Inter. Den drabbande berättelsen handlar mer om utanförskap och psykisk ohälsa än om fotboll. Erik Enge har hyllats för sin insats som den plågade Martin. Han syns ofta i närbild, vilket Dagens Nyheters recensent Jacob Lundström kommenterar: ”Martins kontrollerade stumhet gör kontrasten så mycket starkare när någon avväpnar honom, och han brister ut i skratt”.

 

21/3 Världens värsta människa

Joachim Trier, Norge/Sverige/Danmark/Frankrike 2021, 127 min
Julie fyller snart 30 år och hennes liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojkvän, Aksel – en framgångsrik serietecknare – vill att de ska stadga sig och skaffa familj. När hon en kväll smyger sig in på en fest träffar den yngre och charmiga Eivind. Hon gör slut med Aksel och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få nytt perspektiv på livet. Men hon kommer snart att inse att vissa livsval redan ligger bakom henne.

 

28/3 Clara Sola

Nathalie Álvarez Mesén, Sverige/Costa Rica/Belgien/Tyskland/Frankrike 2021, 108 min
40-åriga Clara anses ha speciell kontakt med Gud. Hon är ett "helgon” i en by i behov av hopp, medan hon själv finner sin tröst i naturen. Medan mamman gör allt hon kan för att hålla tillbaka Claras utveckling som kvinna, lyckas hon inte kväva hennes sexuella lust. När en ung man dyker upp i familjens liv väcks en stark åtrå hos Clara som leder henne ut på outforskad mark där hon överskrider både fysiska och övernaturliga gränser. Denna femfaldige Guldbaggevinnare, som även är Costa Ricas Oscarsbidrag, är en kraftfull berättelse om en kvinna som tar makten över sin egen tillvaro. Filmen har sin bakgrund i regissören och manusförfattaren Nathalie Álvarez Meséns eget liv.

 

4/4 The Power of the Dog

Jane Campion, Storbritannien/Kanada/Nya Zeeland/Australien/USA/ 2021, 126 min
Montana, USA 1925. Boskapsuppfödaren Phil och hans eleganta bror, affärsmannen George, driver tillsammans en ranch med några cowboys. Brödernas relation är komplicerad och George trakasseras av Phil. Detta förändras när George kommer hem med änkan Rose och hennes tonårsson Peter. Dominanta Phil gillar att förtrycka alla andra som är veka eller feminina, ända tills han ställs inför en överraskande händelse. Historien bygger på Thomas Savages roman om hans egen uppväxt på sin styvfars ranch på 1920-talet. Nyzeeländska regissören, producenten och manusförfattaren Jane Campion utforskar det rådande mansidealet i konflikt med undertryckt sexualitet, ett av hennes berättarsignum. Det var med Pianot (1993) hon slog igenom internationellt och blev då första kvinnliga regissör att vinna Guldpalmen i Cannes.

 

11/4 Flykt

Jonas Poher Rasmussen, Danmark/Norge/Sverige/Frankrike/Slovenien/USA m. fl. 2021, 89 min
En dold hemlighet riskerar att rasera det liv Amin har byggt upp. För första gången berättar han sin historia för en vän, om sitt förflutna i Afghanistan och hans resa till Danmark. Amins historia omfattar hans vardag med pojkvännen blandat med barndomsminnen – spring på gatorna med A-ha i öronen, systerns klänning på kroppen och fantasier om Jean-Claude Van Damme i huvudet – och en kedja mardrömslika händelser från flykten. J P Rasmussens animerade dokumentär Flykt är en smärtsamt aktuell och stark skildring av en ohållbar situation.

 

25/4 Belfast

Kenneth Branagh, Storbritannien 2021, 98 min
Det är sent 60-tal då Branaghs alter ego Buddy bor med sin familj i ett område i Belfast, vilken varit relativt förskonad från konflikten. Här lever katoliker och protestanter fredligt sida vid sida men snart slår kriget in en kil även här. ”The troubles”, de blodiga konflikterna mellan Nordirlands katoliker och protestanter, slår sönder Buddys skyddade värld. Hotet om ett fullskaligt inbördeskrig intensifierar friktionen i familjen och lojaliteterna i detta religiöst blandade kvarter skiftar. Branagh som både skriver och regisserar, skiftar fokus från de omtumlande externa faktorerna och lyfter istället fram det hopp och den envisa glöd som finns innanför hemmets fyra väggar. Branaghs manus tar likt Buddys ståndaktige pappa inte ställning. Han visar istället på religionens, eller kanske snarare kyrklighetens, söndrande makt. Han visar också att det i grunden är en klasskonflikt snarare än en religiös sådan.

 

Nyhetsbrevet

Vill du hålla dig à jour med vad som händer i studion? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress:
 

Kontakt

Halmstads Filmstudio
Stenvinkelsgatan 9B 1101
30295 HALMSTAD
E-post: info@halmstadsfilmstudio.se 

Vill du veta mer om Halmstads Filmstudio eller oss som är engagerade? Här finns såväl historik som presentation av vår organisation.

Bra länkar

Drakenfilm.se - kvalitetsfilm online | FLM - Sveriges ledande filmtidskrift | Göteborg Filmfestival | Filmfestivalen i Cannes | IMDB - The Internet Movie Database | Triart.se - kvalitetsfilm online | CDON | Ginza | Röda Kvarn Helsingborg | Bio Roy | HagabionSamarbetspartners