Program - hösten 2021


Klicka på filmbilden för att se mer på imdb.com

25/10 Quo vadis, Aida?

Jasmila Žbanić, Bosnien och Hercegovina/Österrike/Tyskland/Frankrike m. fl. 2020, 101 min
Bosnien, juli 1995. Aida arbetar som FN-anställd tolk åt de nederländska FN-soldater som ska skydda Srebrenicas invånare. När den serbiska armén övertar staden söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats utan flockas utanför lägret och situationen blir alltmer kaotisk. Från sin position som tolk åt ledningen hör och ser Aida vad som är på väg att hända. Men hur långt är hon beredd att gå för att rädda sin egen familj? Ett kvarts sekel efter folkmordet i Srebrenica kommer ett gastkramande drama som för oss tillbaka till det helvete där 8.000 människor, främst fäder och söner, avrättades.

 

8/11 Nomadland

Chloé Zhao, USA/Tyskland 2020, 107 min
Nomadland bygger på Jessica Bruders reportagebok och det är en värld efter det stora sammanbrottet vi möter. Huvudpersonens man är död, allt som fanns i huset är nedpackat och det lilla samhället Empire där de bodde, är tömt på folk efter fabriksnedläggningen. Det hon har kvar är en blommig porslinstallrik, mannens jeans och sin skåpbil. Detta kan låta som en dyster film men det finns kraft, styrka och humor mitt i eländet. En värdig trefaldig Oscarsvinnare i kategorierna Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa regi och Bästa film.

 

15/11 The Father

Florian Zeller, Storbritannien/Nya Zeeland/Frankrike 2020, 97 min
Anthony närmar sig de 80 men i hans ögon finns ingen anledning till oro, han har det bra i sin bekväma våning. Hans dotter Anne ser dock hur han försvinner in i sin egen värld av minnen och föreställningar. The Father är en rörande och ögonöppnande skildring av åldrande och anhörigskap som inte liknar någon annan, med Oscarsvinnarna Anthony Hopkins och Olivia Colman i sina livs roller. The Father belönades med två Oscarstatyetter, för Bästa manliga huvudroll (Anthony Hopkins) och Bästa manus efter förlaga (Florian Zeller, baserat på hans eget originalmanus).

 

22/11 En vit, vit dag

Hlynur Pálmason, Island/Danmark/Sverige 2019, 109 min
Två år har gått sedan Ingimundurs högt älskade hustru omkom i en tragisk olycka men han är fortfarande uppslukad av sorg och entledigad från sitt arbete som polischef. När han samlar sig för att gå igenom sin frus saker väcks en misstanke och Ingimundur blir alltmer besatt av att finna sanningen. I sitt sökande utsätter han ofrånkomligen sig själv och sina närmaste för fara. En berättelse om sorg, hämnd och villkorslös kärlek – en av Islands mest intressanta regissörer levererar en prisbelönt berättelse som drabbar och etsar sig fast. För det storslagna fotot står den svenska fotografen och konstnären Maria von Hausswolf. Huvudrollsinnehavaren Ingvar Sigurðsson briljerar både som svartsjuk polis och sörjande änkling men framförallt som kärleksfull morfar till sitt älskade barnbarn.

 

29/11 Minari

Lee Isaac Chung, USA 2020, 115 min
Minari utspelar sig i Arkansas på 1980-talet. I centrum står en koreansk-amerikansk familj som flyttar från Kalifornien för att starta en gård. Fadern hoppas kunna försörja sig på att odla koreanska grönsaker men han liksom hans fru tvingas slita hårt på en kycklingfarm för ekonomins skull. Filmen utspelar sig till stor del ur sonen Davids perspektiv. Han och hans syster lever annorlunda än andra barn, och inte blir det enklare när mormor ansluter från Sydkorea. Filmen nominerades till sex Oscarsstatyetter vid galan 2021 och skådespelaren Yuh-Jung Youn tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin insats som den dråpliga mormodern.

 

Nyhetsbrevet

Vill du hålla dig à jour med vad som händer i studion? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress:
 

Kontakt

Halmstads Filmstudio
Stenvinkelsgatan 9B 1101
30295 HALMSTAD
E-post: info@halmstadsfilmstudio.se 

Vill du veta mer om Halmstads Filmstudio eller oss som är engagerade? Här finns såväl historik som presentation av vår organisation.

Bra länkar

Drakenfilm.se - kvalitetsfilm online | FLM - Sveriges ledande filmtidskrift | Göteborg Filmfestival | Filmfestivalen i Cannes | IMDB - The Internet Movie Database | Triart.se - kvalitetsfilm online | CDON | Ginza | Discshop.se | MovieMail | Röda Kvarn Helsingborg | Bio Roy | HagabionSamarbetspartners